Skip to content
markus-spiske-rNn_TU8dvoY-unsplash (1)-1-1

Solceller: Produser din egen strøm

 

Reduser dine strømkostnader, øk verdien på
boligen og få opptil 32 500kr i Enova Støtte.

Lurer du på hva du kan oppnå med å installere solceller på taket ditt?  

Du sitter kanskje inne med en del spørsmål om både kostnaden, installasjon, produksjonen, salg av strøm til nettet, om du kan få støtte fra Enova og forventet nedbetalingstid?

I tillegg lurer du kanskje på om taket ditt er egnet for solceller, om du kan lagre energien til senere bruk og om du virkelig trenger elektrikere til å utføre jobben? Under finner du svar på en rekke spørsmål.

Ta gjerne kontakt for flere svar eller befaring i ditt hjem.

Les om:

  • Fordeler med solceller
  • Hvem passer solceller for og hva er levetiden
  • Hva koster det?
  • Sikker og trygg installasjon

Fordeler med solceller


#1 Forutsigbarhet i et svingende strømmarked

Å produsere sin egen strøm kan sammenlignes med å ha en god fastprisavtale på strøm. Kostnaden for investeringa blir fordelt over levetiden til panelene.

#2 Nedbetaling og verdiøkning

Solceller kan virke som en stor investering, men man vil spare penger på sikt. Slik strømprisene har vært i det siste har vi sett anlegg som betaler seg selv ned i løpet av 5-10 år. I tillegg vil solcellene også øke verdien på huset ved videresalg. Den som kjøper boligen får både lavere strømregning og bedre energimerking på huset.

#3 Energilagring

Ønsker du mulighet til å lagre overskytende energi for bruk når solen ikke skinner? Dette vil gi deg mer selvberging og uavhengighet fra strømnettet, og du vil også kunne spare enda mer penger på strømregningen din.

#4 Salg av strøm

Det man ikke bruker selv kan man få solgt til nettet gjennom en plusskundeavtale hos strømselskapet. Velger man en god avtale her kan man selge strømmen for gjeldende spotpris. Når installasjonen er utført og du har funnet din nye plusskundeavtale; ferdigmelder vi inn anlegget ditt inn til L-nett og dermed er du i gang med ditt eget lille kraftverk.  

#5 Støtte fra Enova

Med solceller kan du få opptil 32 500 kroner i støtte fra Enova.
Støtten er delt i to:

  • 7 500 kr i fast støttebeløp til selve installasjonen
  • 1 250 kr per kW installert effekt, oppad begrenset til 20 kW

Les også: Solceller til enebolig på Røyneberg →

IMG_1098

Hvem passer solceller for og hva er levetiden?

Ikke alle tak er egnet for solcellemontering. Dersom taket er gammelt kan det derfor være lurt å vurdere solceller i kombinasjon med oppgradering av taket.

Det utgjør en stor kostnad å demontere solcelleanlegg for å fikse på taket i etterkant, derfor hjelper vi alltid kunden med å kartlegge tilstanden og gjenstående levetid på taket.

Ønsker du en gjennomgang av ditt tak? Book en tid med oss her!

Levetid

Selve solcellepanelene har en garanti på 15 år, men kan gjerne ha levetid på opptil 30-40 år. I tillegg tilbyr også premiumpaneler med en opsjon som gir hele 25 års produktgaranti. Betongtakstein og ståltak har typisk levetid på 50 år, mens takpapp gjerne har en levetid på 20-30 år.

Effektivitet og Vedlikehold  

De mest effektive himmelretningene er sør, sørøst og sørvest. Man bør også tenke over skyggespill fra omgivelsene, det kan for eksempel være store trær, bygninger, strømmaster og piper. Vi kan kartlegge disse tingene for deg og gi et estimat på hva anlegget ditt vil produsere. Hvis du virkelig vil gå all-in kan vi bistå med 3D-simuleringer av solforholdene rundt huset ditt.

Sør i Norge har vi omtrent 1 650 soltimer i året, til sammenligning har Barcelona 2 500 timer. Selv om det er færre soltimer i Norge, så bidrar det kalde klimaet til bedre produksjon og mindre tap i de elektriske kretsene. Her på Vestlandet har vi dessuten regnbyger som rengjør panelene mellom soldagene, som videre bidrar til at produksjonen holdes jevnt høyere. Dette resulterer i minimalt vedlikehold for solcelleinstallasjonen.

Hva koster det?

Prisen på solceller vil variere fra tak til tak. Type og antall panel vil også påvirke kostnaden.
Ta kontakt med oss for å se hvilke priser som gjelder for deg →

I tillegg til kostnaden for solcellene, bør du også vurdere kostnader knyttet til energilagring. Energilagring er en valgfri tilleggsopsjon og er spesielt interessant for de som allerede har vannbåren varme i hjemmet sitt:

Lavterskeltiltak

Har du vannbåren varme i huset ditt kan du lagre solenergien din termisk i vanntankene dine, slik at det er klart for å holde boligen varm når kvelden kommer.  Dersom du varmer opp huset elektrisk, kan man ved å bruke smart strømstyring utnytte mer av solenergien. Dette oppnås ved å programmere logikk og styring som øker forbruket når man har produksjon. En effektiv måte å gjøre dette på er å varme opp varmtvannsberederne og øke temperaturen i varmekablene der hvor det er betongdekke. Betongen vil da holde på energien i flere timer etter solnedgang.

Høyterskeltiltak

I nær fremtid vil det også være mulig å lagre energi i batterisystemer. Forventningen er at prisene på batterier vil synke drastisk de neste årene, noe som gjør det til en oppnåelig investering for flere husstander. Der det lar seg gjøre, inkluderer vi derfor alltid en opsjon i tilbudet vårt for utstyr som er klar for batteridrift.

Regjeringen har vedtatt forskriftsendringer som åpner for energideling mellom strømmålere på samme eiendom. Dette tilleggsinsentivet gir muligheten til å dele egenprodusert fornybar energi, og som et resultat unngå å betale elavgift og nettleie på den delen som produseres selv. Dette er spesielt gunstig for de som har utleiedeler eller bor i hus med flere boenheter. Det er også gode nyheter for de som bor på gårder med flere husstander og/eller driftsbygninger.

Les også: Solceller til Jåttå Gårdsbryggeri →

Sikker og trygg installasjon

Solceller produserer DC-strømmer som kan være svært brannfarlige dersom kabler og plugger ikke blir håndtert korrekt.

Installatørbedrifter, som oss, har den nødvendige kompetansen og erfaringen som kreves for å sikre at anlegget ikke bare er godkjent, men også fritt for brannfarlige fallgruver. Når du velger oss, kan du føle deg trygg på at arbeidet blir utført på en fagmessig måte og at både familiens og husets sikkerhet blir ivaretatt.

Tømrere kan konstruksjon og elektrikere kan strøm.

Vi i Relatek tar derfor alltid med oss en fagmann fra Byggmester Jarle Snilstveit opp på taket, dette er inkludert i prisen du får fra oss. Slik får man en faglig vurdering av takets tilstand før solcellene blir montert. Ved innfelte/bygningsintegrerte solceller har de også den nødvendige kompetansen for å sikre at taket fortsatt er tett og drenering av vann blir gjort skikkelig.  

Nettilknytning

Inntakskabelen til huset, hovedsikringen og nettsystemet i nabolaget bestemmer hva man kan eksportere av effekt ut på nettet. Vi som installatørbedrift har ekspertise på disse aspektene og kartlegger dem allerede under befaring. På denne måten kan vi skreddersy et solcelleanlegg tilpasset ditt anlegg, og du slipper uventa tilleggskostnader for å koble deg på strømnettet.

Dersom du som kunde ønsker å forsterke inntaket, kan det påløpe en tilleggsavgift fra L-nett. Vi tar hensyn til denne faktoren under befaringen og gir deg relevant informasjon. Vi ønsker å gi deg en forutsigbar opplevelse, der du har klarhet i prosessen og eventuelle tilleggskostnader.

Vi sikrer deg en forutsigbar prosess.

La oss ta en prat om hva du kan oppnå ved å installere solceller på ditt tak!

Det er store fordeler ved å produsere sin egen strøm ved å utnytte solenergi. Men, det er viktig å huske at solcellepaneler er mer enn bare å montere panelene på taket. For å få mest mulig ut av solcellene dine er det viktig å ha riktig installasjon, kabling og tilkobling til strømnettet.

Vi kan hjelpe deg med å vurdere tilstanden på ditt tak, samt sørge for at ditt solcellesystem er trygt, effektivt og i henhold til byggforskrifter og sikkerhetsstandarder.

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat eller befaring i ditt hjem

Vegard Jaatun er automasjonsingeniør i Relatek, og han er den du bør snakke med for å optimalisere ditt solcelleanlegget og gjøre det enda litt smartere. 

Vegard1-1000x1000-2-3

Vegard Jaatun

Automasjonsingeniør

Mobiltelefon: +47 99 48 34 34

E-post: vj@relatek.no

Så du etter noe annet?

Vi leverer alle typer elektroinstallasjoner, store som små.

Du kan forvente trygge, kostnadseffektive og smarte løsninger.

Tastagata 30 REV 10-1

Bygg & Anlegg

Vi kan alt fra boligprosjekt til nærings- og industribygg, alt fra de enkle anleggene til de mer omfattende. Lang erfaring som samarbeidspartner for både hovedentreprenør og byggherre.

Relatek Banner Rev

Eiendom

Vi utfører alt fra små serviceoppdrag til store nybygg eller rehabiliteringsprosjekter. Enten for en enkel sjekk eller fullstendig kontrollrunde. Snakk med oss om rammeavtale.

Rognkjeks 1-1

Industri

Vi tilbyr fremtidsrettede løsninger som vil fungere mange år inn i fremtiden. Med lang erfaring og solide partnere tilpasser vi applikasjonen og skreddersyr denne til kundenes behov og budsjett.

Tjeneste Privat

Privat

Vi utfører alt fra mindre jobber som opplegg til en ny stikkontakt, til komplette boliginstallasjoner. Vi kommer gjerne innom for en gjennomgang og gir konkrete anbefalinger.